OOK LEUK
SOCIAL
ADRES Herkingen Marina Kaaidijk 29 3249 AJ Herkingen Nederland
CONTACT e: info@oceanpeople.nl m: +31(0)6-54766255 (Yvonne) m: +31(0)6-21287811 (Paul)
Met OCEANPEOPLE kom je verder!
© 2001 - 2025 OceanPeople
VEEL GESTELDE VRAGEN

WE KUNNEN ONS BEST VOORSTELLEN DAT JE VRAGEN HEBT

Als je OceanPeople niet kent en nog nooit mee geweest bent, voordat je beslist in te schrijven voor een cursus, deel te nemen aan een Adventure Cruise of opdracht geeft voor een aankoopbegeleiding. Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen. Aarzel niet om ons te mailen of te bellen als je iets specifieks wilt weten. We praten graag over reizen en bootjes!

Waar moet mijn boot aan voldoen als ik wil deelnemen aan een Adventure Cruise?

We hanteren een minimale lengte van 30 voet (9 meter) zodat je zonder veel moeite 5 knopen kunt varen, zowel onder zeil als op de motor. 5 knopen is de snelheid (door het water) waarop we de tochten en bijbehorende vaartijden uitzetten. Naast een minimale lengte hebben we een maximale lengte (17 of 18 m) per tocht, afhankelijk van de ruimte in de havens die we aandoen. Bij het informatiepakket per tocht ontvang je de verplichte uitrustingslijst.

Waar moet ik aan voldoen om te kunnen inschrijven?

Bij elke adventure cruise wordt vermeld wat het minimum aantal vereiste zeemijlen is, en welke vaardocumenten verplicht zijn (verplicht gesteld vanuit de overheden in het vaargebied).

Blijven we als groep bij elkaar varen?

Nee, iedereen vaart zijn/haar eigen snelheid. De één vindt het leuk om snel te varen en de ander liefst zo comfortabel mogelijk. De boten zijn natuurlijk bijna altijd allemaal van verschillend ontwerp en lengte, dus de aankomsttijden in de haven kunnen verschillen.

Kan ik op eigen gelegenheid een andere route of koers varen?

Ja, dat mag natuurlijk. Je bent immers altijd baas op je eigen schip. De routes die wij ontworpen hebben, zijn altijd bedacht met de veiligheid als uitgangspunt. Ruim water, stuurboordzijde vaarwater, niet te dicht langs ondiepten, en uitgaande van een bezeilde koers. Als je zelf een andere route neemt, dan doe je dat op eigen risico en verantwoordelijkheid.

Eisen jullie dat ik papieren zeekaarten aan boord heb?

We vragen elke deelnemer om een recente digitale kaart aan boord te hebben. De back-up mag een papieren kaartenset zijn, maar ook een digitale kaart op een ander device, bijvoorbeeld op een tablet, laptop, of PC, of op een smartphone. Er moeten dus altijd 2 systemen aan boord zijn om je positie te kunnen bepalen. Let op: het kan ook zijn dat we deze eis wel stellen indien dit vereist wordt door de autoriteiten. Ook kan het zijn dat je verzekeraar dit vereist. Informeer daar tijdig naar. Een papieren kaart geeft wel een zeer goed overzicht bij de voorbereiding voor een reis of etappe, en is een goed middel om tijdens een tocht je positie op aan te tekenen.

We varen met een groep. Ben ik verplicht om aan bepaalde activiteiten mee te doen?

Nee! Het is een vakantiereis. Wij zullen er alles aan doen om je vakantie zo aangenaam mogelijk te maken. Dus als je het fijn vindt om bij aankomst in de haven lekker een stukje te wandelen, een boek te lezen, lekker te loungen, de stad in te gaan, of te borrelen met de bootburen, be our guest. Voorafgaand aan elke vaardag is er een palaver op de steiger waarbij van elk schip tenminste één bemanningslid aanwezig moet zijn (allemaal mag ook). Dit is de enige echte verplichting op de wal. Verder is ons motto: vrijheid, blijheid! Maar uiteraard gaan we ervanuit dat je met plezier deel uit wilt maken van de groep. Je schrijft je immers in voor een groepsreis.

Organiseren jullie onderweg ook excursies, uitjes of etentjes en dergelijke?

Dat doen we spontaan, maar pin ons er niet op vast, want als het weer lastig is of iemand motorpech oid heeft, zijn we daar soms erg druk mee bezig. Als het allemaal ‘reilt en zeilt’, stellen we regelmatig voor om mee te gaan op een wandeling of een leuk fietstocht (neem je vouwfiets mee!), omdat we het land en de omgeving goed kennen. Ook vinden we het leuk om een steigerborrel te organiseren zodat je je medevaarders leert kennen en lekker kunt kletsen over van alles wat je bezig houdt. Een gespreksonderwerp hebben we altijd al: bootjes en varen. Als het mooi weer is en we zijn op een leuke plek, dan organiseren we de OceanPeople Potluck! Een geweldig feest waarbij eenieder een lekker gerecht kookt en we dit gezamelijk proeven/eten. Hoewel dit alles natuurlijk helemaal vrijblijvend is, maakt dit soort dingen ons wel tot een groep die wat met elkaar heeft en waarmee je ervaringen deelt, en als het eens een keer wat tegenzit, je ook steun aan elkaar hebt. Uiteindelijk vormen we met z’n allen een soort varend dorp.

Het is voor jullie toch ook wel een beetje vakantie?

Nee, vakantie is het niet, want varen is ons beroep. Als we met een groep onderweg zijn, zijn we 24/7 bezig met alles wat je vakantiereis tot een groot succes maakt. We hebben wel heel leuk werk! En soms, als alles goed loopt, doen we natuurlijk ook ons eigen ding.

Kan ik solo mee?

Als er geen nachttochten in de route van een adventure cruise opgenomen zijn, kun je solo mee. Meestal hebben we wel 1 of meerdere nachttochten opgenomen, omdat we vaak “net iets verder weg” varen vanuit Nederland. Als je een extra bemanningslid bij hebt op die etappes, is het goed.

Tot welke leeftijd kan ik inschrijven voor een adventure cruise?

Varen op zee vereist fitheid, alertheid en gezondheid. Ook het aan boord zijn en op/afstappen van boot op steiger vereist fitheid. Het is lastig hier een exacte leeftijdsgrens aan te hangen. We vragen altijd of de schipper en bemanning bij de start van een reis fit en gezond zijn. Eventuele gezondheidszaken (bijvoorbeeld kleurenblindheid, hartkwalen, epilepsie, chronische ziekten, etcetera) willen we graag vooraf weten. We gaan hier discreet mee om. Overleg indien je twijfelt of je fit genoeg bent. Het kan zijn dat we een gezondheidsverklaring van je huisarts vragen indien we twijfelen. We zijn gediplomeerd EHBO-ers. De maximum leeftijdsgrens van de schipper is 80 jaar.

Ik zoek nog bemanning. Kunnen jullie daarbij helpen?

In ons netwerk hebben we mensen die als extra bemanning willen en kunnen opstappen. Onze rol is om jullie in onderling contact te brengen, zodat jullie kunnen bekijken of het klikt en om praktische afspraken te maken. Wij vragen geen financiële vergoeding. Het is aan beide partijen wat de afspraken worden omtrent vervoer, verblijfskosten, eten en drinken onderweg op de boot. Commerciële activiteiten onder onze vlag staan wij niet toe. Vaak worden de reiskosten voor de bemanning betaald, en eten en drinken aan boord.

Kunnen er kinderen mee? Gaan er kinderen mee?

Onze kinderen zijn vanaf baby mee geweest op onze reizen. Alle stadia hebben we doorlopen. Kinderen vinden het vaak heel erg leuk aan boord, op zee en in de havens. Ook lange reizen zijn geen probleem, waarbij ze ook graag gewoon binnen zitten, filmpje kijken of spelletje doen op mobiele telefoon/device. Zeeziekte kan uiteraard een issue zijn. Maar dit speelt ook voor volwassenen. Het is heel persoonlijk hoe je daar mee omgaat. Maar zodra een boot weer aan de steiger ligt, is het leed geleden en vergeten. Op de adventure cruise van 2 – 4 weken doorloop zijn meestal meerdere boten met kinderen mee. Op langere adventure cruises komen de jong volwassen kinderen vaak voor een deelreis mee. (En soms ook de kleinkinderen.)

Ik heb geen boot. Kan ik als bemanning mee?

Je kunt je opgeven voor de bemanningspool. Geef je persoonlijke gegevens en zeil/vaar-ervaring aan ons door per mail en wij nemen contact op om alles door te nemen. We kunnen geen garantie geven dat je elk vaarseizoen mee kunt, maar vaak wordt extra bemanning gevraagd voor de etappes met nachttochten.

Ik heb een zeilboot: Als er geen wind staat, varen jullie dan uit?

Ja, als het weer het toelaat proberen we ons zo veel mogelijk aan het vooraf opgestelde routeschema te houden. Het schema is niet heilig, maar is voor een ieder een houvast. Dus het komt voor dat we een etappe of een deel ervan op de motor moeten varen. Af en toe moeten we een beetje motorzeilen. Op zee zijn we vaak afhankelijk van het getij om de geplande bestemming te halen. Met stroom en wind tegen heeft het vaak geen zin om eindeloos te blijven laveren. Maar als het voor de bestemming niet uit maakt en je zeilt lekker, dan is het voor ons geen probleem als je later arriveert. Is een haven alleen rondom hoog water aan te lopen, moet je een bepaald stromingsgebied écht halen, dan vermelden we dat. Dan is het verstandig de motor toch bij te zetten.

Ik heb bemanningswissel in een bepaalde haven op een bepaalde datum. Wat als we daar dan niet zijn?

De stelregel is altijd: de opstappers komen naar de boot toe, niet andersom. Meestal is het over land reizen makkelijker te improviseren dan over zee.

Als ik pech onderweg krijg, wat doen jullie dan?

Op zee bieden we hulp, varen naar je toe, vragen de kustwacht of een andere deelnemer ter assistentie, alles afhankelijk van het type pech. In de haven kijken en denken we mee voor een spoedige, eventueel tijdelijke, oplossing. In principe vaart de groep verder en haak je later weer aan, als de reparatie langer duurt.

Doen jullie jachttransporten?

Bij uitzondering doen wij jachttransporten. Maar niet in de periode april-augustus. En niet onder tijdsdruk van de opdrachtgever. Wel altijd efficiënt en zonder onnodige stops.

Bij wat voor weer varen jullie niet uit?

De beslissing of we al dan niet gaan varen wordt genomen op basis van het maritieme weerbericht afgegeven door de nationale weerinstituten, b.v. KNMI (Nederland), KMI (België), Meteo France (Frankrijk) en MetOffice (UK). Tevens beoordelen we de informatie van weerkaarten (Bracknell) en gribfiles (zoals de weermodellen ECMWF en UKV2, in Windy.app). Bij zeilboten: We varen uit bij tegenwind tot en met 5 Bft, bij achterlijke wind tot en met 6 Bft. Bij motorboten ligt de grens 1 Bft lager. Let op, dit is de gemiddelde windsterkte. Windvlagen kunnen een Beaufort hoger zijn. Andere variabelen, zoals golfhoogten, aan-/aflandige wind, spelen ook een rol bij de uiteindelijke beslissing. Bij minder dan 1000 meter zicht varen we niet uit.
© 2001 - 2025 OceanPeople
OOK LEUK
SOCIAL
ADRES Herkingen Marina Kaaidijk 29 3249 AJ Herkingen Nederland
CONTACT e: info@oceanpeople.nl m: +31(0)6-54766255 (Yvonne) m: +31(0)6-21287811 (Paul)
Met OCEANPEOPLE kom je verder!
VEEL GESTELDE VRAGEN

WE KUNNEN ONS BEST

VOORSTELLEN DAT JE VRAGEN

HEBT

Als je OceanPeople niet kent en nog nooit mee geweest bent, voordat je beslist in te schrijven voor een cursus, deel te nemen aan een Adventure Cruise of opdracht geeft voor een aankoopbegeleiding. Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen. Aarzel niet om ons te mailen of te bellen als je iets specifieks wilt weten. We praten graag over reizen en bootjes!

Waar moet mijn boot aan voldoen als ik wil

deelnemen aan een Adventure Cruise?

We hanteren een minimale lengte van 30 voet (9 meter) zodat je zonder veel moeite 5 knopen kunt varen, zowel onder zeil als op de motor. 5 knopen is de snelheid (door het water) waarop we de tochten en bijbehorende vaartijden uitzetten. Naast een minimale lengte hebben we een maximale lengte (17 of 18 m) per tocht, afhankelijk van de ruimte in de havens die we aandoen. Bij het informatiepakket per tocht ontvang je de verplichte uitrustingslijst.

Waar moet ik aan voldoen om te kunnen

inschrijven?

Bij elke adventure cruise wordt vermeld wat het minimum aantal vereiste zeemijlen is, en welke vaardocumenten verplicht zijn (verplicht gesteld vanuit de overheden in het vaargebied).

Blijven we als groep bij elkaar varen?

Nee, iedereen vaart zijn/haar eigen snelheid. De één vindt het leuk om snel te varen en de ander liefst zo comfortabel mogelijk. De boten zijn natuurlijk bijna altijd allemaal van verschillend ontwerp en lengte, dus de aankomsttijden in de haven kunnen verschillen.

Kan ik op eigen gelegenheid een andere route

of koers varen?

Ja, dat mag natuurlijk. Je bent immers altijd baas op je eigen schip. De routes die wij ontworpen hebben, zijn altijd bedacht met de veiligheid als uitgangspunt. Ruim water, stuurboordzijde vaarwater, niet te dicht langs ondiepten, en uitgaande van een bezeilde koers. Als je zelf een andere route neemt, dan doe je dat op eigen risico en verantwoordelijkheid.

Eisen jullie dat ik papieren zeekaarten aan

boord heb?

We vragen elke deelnemer om een recente digitale kaart aan boord te hebben. De back-up mag een papieren kaartenset zijn, maar ook een digitale kaart op een ander device, bijvoorbeeld op een tablet, laptop, of PC, of op een smartphone. Er moeten dus altijd 2 systemen aan boord zijn om je positie te kunnen bepalen. Let op: het kan ook zijn dat we deze eis wel stellen indien dit vereist wordt door de autoriteiten. Ook kan het zijn dat je verzekeraar dit vereist. Informeer daar tijdig naar. Een papieren kaart geeft wel een zeer goed overzicht bij de voorbereiding voor een reis of etappe, en is een goed middel om tijdens een tocht je positie op aan te tekenen.

We varen met een groep. Ben ik verplicht om

aan bepaalde activiteiten mee te doen?

Nee! Het is een vakantiereis. Wij zullen er alles aan doen om je vakantie zo aangenaam mogelijk te maken. Dus als je het fijn vindt om bij aankomst in de haven lekker een stukje te wandelen, een boek te lezen, lekker te loungen, de stad in te gaan, of te borrelen met de bootburen, be our guest. Voorafgaand aan elke vaardag is er een palaver op de steiger waarbij van elk schip tenminste één bemanningslid aanwezig moet zijn (allemaal mag ook). Dit is de enige echte verplichting op de wal. Verder is ons motto: vrijheid, blijheid! Maar uiteraard gaan we ervanuit dat je met plezier deel uit wilt maken van de groep. Je schrijft je immers in voor een groepsreis.

Organiseren jullie onderweg ook excursies,

uitjes of etentjes en dergelijke?

Dat doen we spontaan, maar pin ons er niet op vast, want als het weer lastig is of iemand motorpech oid heeft, zijn we daar soms erg druk mee bezig. Als het allemaal ‘reilt en zeilt’, stellen we regelmatig voor om mee te gaan op een wandeling of een leuk fietstocht (neem je vouwfiets mee!), omdat we het land en de omgeving goed kennen. Ook vinden we het leuk om een steigerborrel te organiseren zodat je je medevaarders leert kennen en lekker kunt kletsen over van alles wat je bezig houdt. Een gespreksonderwerp hebben we altijd al: bootjes en varen. Als het mooi weer is en we zijn op een leuke plek, dan organiseren we de OceanPeople Potluck! Een geweldig feest waarbij eenieder een lekker gerecht kookt en we dit gezamelijk proeven/eten. Hoewel dit alles natuurlijk helemaal vrijblijvend is, maakt dit soort dingen ons wel tot een groep die wat met elkaar heeft en waarmee je ervaringen deelt, en als het eens een keer wat tegenzit, je ook steun aan elkaar hebt. Uiteindelijk vormen we met z’n allen een soort varend dorp.

Het is voor jullie toch ook wel een beetje

vakantie?

Nee, vakantie is het niet, want varen is ons beroep. Als we met een groep onderweg zijn, zijn we 24/7 bezig met alles wat je vakantiereis tot een groot succes maakt. We hebben wel heel leuk werk! En soms, als alles goed loopt, doen we natuurlijk ook ons eigen ding.

Kan ik solo mee?

Als er geen nachttochten in de route van een adventure cruise opgenomen zijn, kun je solo mee. Meestal hebben we wel 1 of meerdere nachttochten opgenomen, omdat we vaak “net iets verder weg” varen vanuit Nederland. Als je een extra bemanningslid bij hebt op die etappes, is het goed.

Tot welke leeftijd kan ik inschrijven voor een

adventure cruise?

Varen op zee vereist fitheid, alertheid en gezondheid. Ook het aan boord zijn en op/afstappen van boot op steiger vereist fitheid. Het is lastig hier een exacte leeftijdsgrens aan te hangen. We vragen altijd of de schipper en bemanning bij de start van een reis fit en gezond zijn. Eventuele gezondheidszaken (bijvoorbeeld kleurenblindheid, hartkwalen, epilepsie, chronische ziekten, etcetera) willen we graag vooraf weten. We gaan hier discreet mee om. Overleg indien je twijfelt of je fit genoeg bent. Het kan zijn dat we een gezondheidsverklaring van je huisarts vragen indien we twijfelen. We zijn gediplomeerd EHBO- ers. De maximum leeftijdsgrens van de schipper is 80 jaar.

Ik zoek nog bemanning. Kunnen jullie daarbij

helpen?

In ons netwerk hebben we mensen die als extra bemanning willen en kunnen opstappen. Onze rol is om jullie in onderling contact te brengen, zodat jullie kunnen bekijken of het klikt en om praktische afspraken te maken. Wij vragen geen financiële vergoeding. Het is aan beide partijen wat de afspraken worden omtrent vervoer, verblijfskosten, eten en drinken onderweg op de boot. Commerciële activiteiten onder onze vlag staan wij niet toe. Vaak worden de reiskosten voor de bemanning betaald, en eten en drinken aan boord.

Kunnen er kinderen mee? Gaan er kinderen

mee?

Onze kinderen zijn vanaf baby mee geweest op onze reizen. Alle stadia hebben we doorlopen. Kinderen vinden het vaak heel erg leuk aan boord, op zee en in de havens. Ook lange reizen zijn geen probleem, waarbij ze ook graag gewoon binnen zitten, filmpje kijken of spelletje doen op mobiele telefoon/device. Zeeziekte kan uiteraard een issue zijn. Maar dit speelt ook voor volwassenen. Het is heel persoonlijk hoe je daar mee omgaat. Maar zodra een boot weer aan de steiger ligt, is het leed geleden en vergeten. Op de adventure cruise van 2 – 4 weken doorloop zijn meestal meerdere boten met kinderen mee. Op langere adventure cruises komen de jong volwassen kinderen vaak voor een deelreis mee. (En soms ook de kleinkinderen.)

Ik heb geen boot. Kan ik als bemanning mee?

Je kunt je opgeven voor de bemanningspool. Geef je persoonlijke gegevens en zeil/vaar-ervaring aan ons door per mail en wij nemen contact op om alles door te nemen. We kunnen geen garantie geven dat je elk vaarseizoen mee kunt, maar vaak wordt extra bemanning gevraagd voor de etappes met nachttochten.

Ik heb een zeilboot: Als er geen wind staat,

varen jullie dan uit?

Ja, als het weer het toelaat proberen we ons zo veel mogelijk aan het vooraf opgestelde routeschema te houden. Het schema is niet heilig, maar is voor een ieder een houvast. Dus het komt voor dat we een etappe of een deel ervan op de motor moeten varen. Af en toe moeten we een beetje motorzeilen. Op zee zijn we vaak afhankelijk van het getij om de geplande bestemming te halen. Met stroom en wind tegen heeft het vaak geen zin om eindeloos te blijven laveren. Maar als het voor de bestemming niet uit maakt en je zeilt lekker, dan is het voor ons geen probleem als je later arriveert. Is een haven alleen rondom hoog water aan te lopen, moet je een bepaald stromingsgebied écht halen, dan vermelden we dat. Dan is het verstandig de motor toch bij te zetten.

Ik heb bemanningswissel in een bepaalde

haven op een bepaalde datum. Wat als we

daar dan niet zijn?

De stelregel is altijd: de opstappers komen naar de boot toe, niet andersom. Meestal is het over land reizen makkelijker te improviseren dan over zee.

Als ik pech onderweg krijg, wat doen jullie

dan?

Op zee bieden we hulp, varen naar je toe, vragen de kustwacht of een andere deelnemer ter assistentie, alles afhankelijk van het type pech. In de haven kijken en denken we mee voor een spoedige, eventueel tijdelijke, oplossing. In principe vaart de groep verder en haak je later weer aan, als de reparatie langer duurt.

Doen jullie jachttransporten?

Bij uitzondering doen wij jachttransporten. Maar niet in de periode april-augustus. En niet onder tijdsdruk van de opdrachtgever. Wel altijd efficiënt en zonder onnodige stops.

Bij wat voor weer varen jullie niet uit?

De beslissing of we al dan niet gaan varen wordt genomen op basis van het maritieme weerbericht afgegeven door de nationale weerinstituten, b.v. KNMI (Nederland), KMI (België), Meteo France (Frankrijk) en MetOffice (UK). Tevens beoordelen we de informatie van weerkaarten (Bracknell) en gribfiles (zoals de weermodellen ECMWF en UKV2, in Windy.app). Bij zeilboten: We varen uit bij tegenwind tot en met 5 Bft, bij achterlijke wind tot en met 6 Bft. Bij motorboten ligt de grens 1 Bft lager. Let op, dit is de gemiddelde windsterkte. Windvlagen kunnen een Beaufort hoger zijn. Andere variabelen, zoals golfhoogten, aan-/aflandige wind, spelen ook een rol bij de uiteindelijke beslissing. Bij minder dan 1000 meter zicht varen we niet uit.